Menu

Guest Blogging: Τα βασικά

Παλιότερα, στα τέλη της δεκαετίας του 2000, όταν κάποιος ήθελε να δημιουργήσει links με σκοπό την προώθηση της ιστοσελίδας του στης μηχανές αναζήτησης, το πρώτο πράγμα που σκεφτόταν να κάνει είναι directory submissions. Να βρει δηλαδή καταλόγους και να καταχωρήσει το site του ή των πελατών του σε συγκεκριμένες κατηγορίες.

Αργότερα μπήκαν στο παιχνίδι links από comments σε blogs. Links από forum posts κ.ο.κ. Μία γενικότερη τρέλα δηλαδή γύρω από την δημιουργία ξερών και ψυχρών συνδέσμων προς την ιστοσελίδα μας. Αρχές τις δεκαετίας του 2010 και αυτό έχει αλλάξει. Η Google βλέποντας την κατάχρηση τεχνικών αναμορφώνει τον αλγόριθμο και προωθεί εντέχνως την δημιουργία πιο “ποιοτικών” συνδέσμων. Ένας τρόπος δημιουργίας τέτοιων συνδέσμων είναι το Guest Blogging ή Guest Posting…

Τι είναι τεχνικά;

Το guest blogging είναι η δημιουργία άρθρων τα οποία προορίζονται για ιστοσελίδες 3ων. Δημιουργούμε δηλαδή ένα πληροφοριακό άρθρο, και το δημοσιεύουμε κατόπιν συνεννόησης σε μία ιστοσελίδα που συνδέεται με το θέμα μας.

Τι κερδίζω από αυτό;

Τα οφέλη είναι πολλά και για τους δύο (και για τον αρθρογράφο και για την ιστοσελίδα που δημοσιεύεται το άρθρο).

Προφανώς το πρώτο όφελος, εύκολο να το διακρίνει κανείς, είναι το link. Ανάλογα με την συμφωνία που έχει γίνει με τον ιδιοκτήτη της σελίδας, σε κάποιο μέρος του άρθρου τοποθετείται το πολυπόθητο link προς την σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας πολλές φορές το anchor text που μας ενδιαφέρει.

Το δεύτερο όφελος είναι για την ίδια την ιστοσελίδα. Ένας αρθρογράφος που σέβεται τον εαυτό του και την δουλειά του, δημιουργεί μόνο νέα, φρέσκα και ενδιαφέροντα άρθρα. Αποφεύγει τα copy/paste και πληροφορεί τον αναγνώστη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Άρα λοιπόν η ιστοσελίδα που φιλοξενεί το άρθρο, κέρδισε σε ποιότητα περιεχομένου. Κάτι που αγαπάει η μαμά Google.

Ένα τρίτο όφελος, για τον αρθρογράφο αυτήν την φορά, είναι το ότι κερδίζει αναγνωσιμότητα. Δεδομένου αυτού που αναφέραμε πιο πάνω περί ποιοτικών άρθρων, ο ίδιος “κερδίζει” τον επισκέπτη. Το guest posting μπορεί να είναι ένας τρόπος για να δείξετε στο κοινό ότι κατέχετε το αντικείμενο. Όσο πιο βαθύ, καλά τεκμηριωμένο, και έγκυρο είναι ένα άρθρο, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να επικοινωνήσετε με άτομα που τους ενδιαφέρουν οι γνώσεις σας και επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί σας.

Άλλα οφέλη μπορεί να είναι:

 • Δημιουργία και ο εμπλουτισμός του portfolio σας
 • Η ανάπτυξη και η βελτίωση στην ικανότητα έκφρασης
 • Η αύξηση της προβολής και του brand awareness αν γράφετε για κάποια εταιρία
 • Η συζήτηση με το κοινό αν υπάρχει η επιλογή των comments
 • Η ανάπτυξη των προφίλ στα social media
 • …και αρκετά ακόμη.

Ποιες ιστοσελίδες δέχονται guest posts;

 • Inblog.gr
 • Periodiko.net
 • Beinshape.gr
 • Karkinos24.gr
 • 9gags.gr (πρόσφατα ανακοίνωσε ότι πληρώνει για άρθρα, so check it out)
 • Theseisergasias.gr
 • wdf.gr
 • cgf.gr
 • problogger.gr
 • …αν διαθέτεται το blog/site σας για guest posting, αφήστε ένα comment.


Δυστυχώς η λίστα είναι μικρή. Ίσως γιατί οι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν ακόμα τα οφέλη. Ίσως γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί που να αρθρογραφούν. Σε κάθε περίπτωση, αν πιστεύεται ότι διαθέτεται κάποιο άρθρο που αξίζει, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την σελίδα που σας ενδιαφέρει και να προτείνεται μία τέτοιου είδους συνεργασία.

Αυτή ήταν μία μικρή, βασική εισαγωγή στο guest blogging. Στο εξωτερικό έχουν δημιουργηθεί συγκεκριμένα communities για την εύρεση guest post ή σελίδων που δέχονται guest post. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να “ξυπνήσει” και το ελληνικό web ως προς αυτό.

Καρβουνόπουλος Παντελής

Ονομάζομαι Παντελής Καρβουνόπουλος και ασχολούμε με το internet από τα 14. Στα 17-18 ξεκίνησα να ασχολούμαι με το να δημιουργώ και να προωθώ ιστοσελίδες. 

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

1 σχόλιο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή