Menu

Wordpress SEO: Βασικές συμβουλές

Είναι γνωστό ότι το WordPress αποτελεί μια εξαιρετική πλατφόρμα για κατασκευή κάθε είδους ιστοσελίδας. Είναι ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, συστήματα διαχείρισης περιεχομένου όταν γίνεται λόγος για το SEO (Search Engine Optimization) και παραμένει δωρεάν για όλους, με υποστήριξη από εκατομμύρια χρήστες και επαγγελματίες.

Βελτιστοποιήση WordPress

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι out-of-the-box φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης δε σημαίνει ότι μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια και περιμένουμε να κατακτήσουμε τα αποτελέσματα της Google.

Αντίθετα, σημαίνει ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη δύναμη που μας παρέχει και να την αξιοποιήσουμε για να φτάσουμε στην κορυφή. Στόχος μας πρέπει να είναι μια σελίδα η οποία θα ευχαριστεί τον επισκέπτη που θα βρεθεί σε αυτήν. Μια σελίδα σωστά δομημένη, καλαίσθητα σχεδιασμένη, λειτουργική και κατά συνέπεια ανταγωνιστική.

Εάν σε όλη την πορεία κατασκευής και βελτιστοποίησης της σελίδας σας θυμάστε ότι αυτή θα εξυπηρετεί ανθρώπους, τότε έχετε αρκετές πιθανότητες να πετύχετε μια καλή θέση στις μηχανές αναζήτησης.

Ξεκινήστε με γερά θεμέλια

Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την κατάταξη σας στις μηχανές αναζήτησης είναι πάρα πολλοί, όμως υπάρχουν μερικά βασικά ζητήματα που αφορούν κάθε σελίδα, άρα και μια σελίδα WordPress και καλά θα κάνετε να τα κατανοήσετε εξ΄ αρχής. Αν δεν έχετε φροντίσει για αυτά ποτέ δεν είναι αργά να το κάνετε. Ας δούμε, λοιπόν, τα βασικότερα:

Δομή των permalinks

Θα ακούσετε πολλούς να υποστηρίζουν ότι η μορφή των URL της σελίδας σας δεν έχει μεγάλη σημασία. Πρέπει να γνωρίζετε, όμως, ότι στην επιστήμη του SEO όλα έχουν μικρή σημασία και τελικά βήμα-βήμα θα "χτίσετε" την τέλεια σελίδα.

Το WordPress σας δίνει μερικές επιλογές για να ξεκινήσετε και μάλιστα έχει επιλέξει για εσάς μια "ουδέτερη" δομή. Οι δυνατές επιλογές είναι οι εξής:

  • - Προεπιλεγμένη δομή
  • - Ημερομηνία και όνομα
  • - Μήνας και όνομα
  • - Αριθμός
  • - Όνομα άρθρου

+ Κατηγορία/Όνομα άρθρου, μια δομή που δεν υπάρχει έτοιμη, αλλά εύκολα μπορεί να εισαχθεί.

Όπως καταλαβαίνετε, μερικές δομές αποτελούνται από γράμματα και μερικές από αριθμούς. Συγκεκριμένα η δομή post-name ή sample-post (δηλαδή το όνομα του άρθρου/σελίδας) είναι αυτή που επιλέγεται από τους περισσότερους.

Με αυτή τη δομή permalinks θα κερδίσετε ευκολία στην ανάγνωση. Μη ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει μόνο το Google, αλλά και οι άνθρωποι. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος βρεθεί στη σελίδα σας μέσω κάποιας άλλης, τότε είναι πιθανότερο να ξέρει τι πρόκειται να διαβάσει/δει στη σελίδα σας, άρα και να μείνει σε αυτήν. Διαφορετικά ο χρήστης δε γνωρίζει τι πρόκειται να δει και η πιθανότητα να την εγκαταλείψει δυσαρεστημένος είναι μεγάλη.

Επίσης, με τέτοια permalinks θα έχετε συνδέσμους μικρότερου μήκους. Καλό είναι να αποφεύγετε τα μεγάλα URLs, μιας και εσείς επιλέγετε ποιες λέξεις θα εμφανίζονται σε αυτά.

Αξίζει να αναζητήστε ποια δομή είναι κατάλληλη για εσάς, σε περίπτωση που δεν είναι αυτή που αναλύθηκε.

Χάρτες ιστότοπου (Sitemaps)

Ο καλύτερος τρόπος για να ενημερώσετε την Google και τις υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης ότι η σελίδα σας ενημερώθηκε πρόσφατα είναι οι χάρτες ιστότοπου (XML/HTML Sitemaps).

Η επιλογή για τα στοιχεία (posts, tags, images, pages κ.τ.λ) που θα συμπεριλαμβάνονται στον χάρτη (Sitemap) είναι δική σας. Επομένως, πρέπει να ρυθμίσετε κατάλληλα και το plugin που θα χρησιμοποιήσετε για τη δημιουργία αυτών. Ένας καλός τρόπος για να κατανοήσετε πλήρως το θέμα των sitemaps, καθώς και άλλων βασικών σημείων του SEO μιας σελίδας WordPress, είναι να διαβάσετε αυτόν τον πλήρη ελληνικό οδηγό πάνω στο WordPress SEO από την ομάδα του SEOpedia.

Ενδεικτικά, δύο Plugins για το WordPress που χειρίζονται καλά το θέμα των Sitemaps είναι τα εξής:

Duplicate content

Το επόμενο βήμα είναι να αντιμετωπίσετε κάτι που μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον, το διπλό περιεχόμενο (γνωστό ως duplicate content). Το WordPress από μόνο του φροντίζει για τη δημιουργία αρχείων βάσει:

  • - Κατηγορίας
  • - Ημερομηνίας
  • - Συντακτών
  • - Ετικετών

Το πανομοιότυπο περιεχόμενο σε διαφορετικά σημεία είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και αυτό γίνεται με το να αποτρέπουμε την καταχώρησή του (index) στο Google από κάποια από αυτά τα σημεία.

Αν, δηλαδή, ένα άρθρο υπάρχει σε τρία σημεία, αρκεί να γίνει καταχώρηση του από το ένα (τη σελίδα του άρθρου συγκεκριμένα), εφόσον τα άλλα δύο σημεία έχουν ουσιαστικά το ίδιο περιεχόμενο με το πρώτο.

Αυτό γίνεται μέσω των Sitemaps που αναφέρθηκαν παραπάνω, επομένως έχετε ακόμα ένα λόγο να ανατρέξετε και να κατανοήσετε τη λειτουργία τους σε βάθος.

WordPress SEO & themes

Σίγουρα γνωρίζετε ότι υπάρχει πλήθος δωρεάν themes για το WordPress τα οποία μπορεί πολύ εύκολα να βρει κανείς. Παρ΄ όλα αυτά, εάν αξίζει κάπου να δώσετε ένα λιγοστό ποσό για τη σελίδα σας, τότε αυτό είναι στο hosting και στο theme που θα χρησιμοποιήσετε.

Μέσα από το θέμα που θα επιλέξετε καθορίζονται στοιχεία πολύ σημαντικά για την επίδοση της σελίδας σας σε πολλά επίπεδα. Εκτός από το καλό design και τη σωστή δομή που θα κερδίσει τον επισκέπτη, ένα καλό theme φροντίζει για στοιχεία όπως:

Επικεφαλίδες (h1-h2-h3,...): Ένα χαρακτηριστικό που ορίζει στις μηχανές αναζήτησης το πόσο σημαντικό είναι κάθε μέρος ενός άρθρου ή μιας σελίδας.

- Internal linking: Η δομή του θέματος, εκτός των άλλων, καθορίζει ως ένα βαθμό και τη δυνατότητα μετακίνησης από μια σελίδα στην άλλη, κάτι εξίσου σημαντικό για τις μηχανές αναζήτησης.

- Ταχύτητα της σελίδας: Εξαρτάται κατά ένα μεγάλο βαθμό από το θέμα που θα χρησιμοποιήσετε και επηρεάζει τόσο την εμπειρία του χρήστη, όσο και την πλοήγηση των bot των μηχανών αναζήτησης. Μπορείτε να "τεστάρετε" την ταχύτητα της σελίδας σας με την υπηρεσία Page Speed της Google.

Εκτός των παραπάνω, ένα καλό WordPress theme μπορεί να προσφέρει πολλά ακόμη σε μια σελίδα και για άλλη μια φορά σας προτείνουμε να επενδύσετε μερικά χρήματα σε κάποιο premium. Υπάρχουν πολλές αξιόλογες εταιρείες, επομένως οι τιμές είναι ανταγωνιστικές και άκρως προσιτές.

Εάν είστε νέος στο τομέα δημιουργίας σελίδων με το WordPress, ίσως όλα αυτά να σας φαίνονται δυσνόητα. Αντί, όμως, να σκέφτεστε αυτό, σκεφτείτε πόσο τυχεροί είστε που μπορείτε να ξεκινήσετε χωρίς να κάνετε κάποιο βασικό λάθος στα πρώτα βήματα. Ελπίζουμε το WordPress να καταφέρει να σας κερδίσει όπως έκανε και με εμάς!

Γιώργος Ηλίδης

Ονομάζομαι Γιώργος Ηλίδης και είμαι ο ιδρυτής και ένα από τα μέλη της ομάδας του SEOpedia. Στόχος μου είναι να σταθώ δίπλα στους φίλους που δημιουργούν με το WordPress, παρέχοντας συμβουλές και οδηγούς για την κατασκευή μιας σελίδας που θα κερδίσει τους επισκέπτες της, αλλά και τις μηχανές αναζήτησης.

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή