Menu

Τάσεις του Web Desing για το 2014

Η βιομηχανία του web design είναι ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο. Ό,τι ήταν μοντέρνο το 2013 δεν θα μπορούσε να είναι και το 2014. Όλοι Web Designers και οι Web Developers έχουμε την περιέργια και την πρόσκληση να εξερευνήσουμε νέες μόδες και τάσεις του web με νέες φρέσκιες και αντισυμβατικές ιδέες προκειμένου να κάνουμε τις νέες ιστοσελίδες πιο συναρπαστικές. Δεν προκαλεί έκπληξη ότι το 2013 ήταν απλά η αρχή για την επανάσταση στο χώρο του Internet και του web desing.

Νέες τάσεις του Web Desing.

1) Ελεύθερος Κώδικας

Τα διαδραστικά γραφικά εξακολουθούν να είναι δημοφιλής και θα συνεχίσουν και για το 2014. Αν και υπήρχε μια τεράστια συζήτηση και αναστάτωση όταν η Apple και το iPhone αρνήθηκαν το flash στις συσκευές τους, το πρόβλημα λύθηκε με την εισαγωγή της HTML5. Τώρα, μια σειρά από online εταιρείες πειραματίζονται με πρότυπα «ελεύθερου - κώδικα.

Οι επικεφαλείς της Adobe παρουσίασαν πρόσφατα ένα εργαλείο σχεδιασμού που ονομάζεται «Muse», το οποίο θα επιτρέψει τη δημιουργία ιστοσελίδων χωρίς τη σύνταξη κώδικα ή περιοριστικών γραφιστικών προτύπων. Είναι ακόμα σε beta στάδιο, αλλά το κοινό έδωσε σημεία έγκρισης μήνες μετά την κυκλοφορία του.

2) Μεγάλες HD Εικόνες

Η εισαγωγή των οθονών retina έχουν δώσει σε όλους τη δυνατότητα να βλέπουμε εντυπωσιακές εικόνες με ζωντανές λεπτομέρειες. Η δυνατότητά να συγκρατεί περισσότερα pixel είναι πλέον μια προεπιλεγμένη λειτουργία για τα tablets και smartphones. Γι ' αυτό είναι σημαντικό οι web designers να εξασφαλίσουν εικόνες που μπορούν να υποστηρίζονται από τέτοιες οθόνες. Εξάλλου οι μεγάλες εικόνες είναι ένα πλεονέκτημα το οποίο μπορεί να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες.

3) Minimal εμφάνιση

Η τάση της μινιμαλιστικής σχεδίασης συνεχίζει να κατακτά τις καρδίες των χρηστών κι αυτό γιατί τα στοιχεία είναι καθαρά απλά και συνοπτικά. Γίνετε επίσης ταχύτερη η φόρτωση και η περιήγηση, ενώ παρέχονται ξεκάθαρα οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία ή την επιχείρηση. Αφήνουμε τις σκιές και τα 3D γραφικά – και τη θέση τους παίρνει μια πιο κομψή, επαγγελματική εμφάνιση.

4) Infographics

Έχει πρόσφατα γίνει απαραίτητα λόγο των πολλαπλών και περιεκτικών επιλογών που προσφέρουν. Τα Infographics έχουν καταστήσει εύκολη την προβολή πολύτιμων πληροφοριών και περιεχομένου συνδυάζοντας κείμενο και γραφικά. Περίπλοκα δεδομένα μπορούν πλέον να παρουσιαστούν με ενδιαφέρον τρόπο και να γίνουν κατανοητά από περισσότερους χρήστες. Οι χρήστες μπορούν αν μοιραστούν τις πληροφορίες αυτές εύκολα - μέσω των social media, τα infographics μπορεί να κοινοποιηθούν παντού μέσα σε λίγα λεπτά.

5) OnePage Desing

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της ενιαίας αλλά κομψής παρουσίασης είναι το Pinterest. Μια OnePage ιστοσελίδα δημιουργείται όταν όλο το περιεχόμενο φορτώνεται σε μία μόνο σελίδα. Μπορείτε να πλοηγηθείτε κάνοντας κλικ σε ένα σύνδεσμο και κατόπιν να κατευθυνθείτε προς ένα συγκεκριμένο μέρος της σελίδας, ή να συνεχίσετε την κύλιση (scroll) προς τα πάνω ή προς τα κάτω για να αποκαλύψετε ολόκληρο το περιεχόμενο.

6) Τυπογραφία

Με τις αμέτρητες δωρεάν γραμματοσειρές, όλο και περισσότερες ιστοσελίδες αρχίζουν να διαθέτουν ενδιαφέρον χαρακτήρα στην τυπογραφία. Υπάρχουν εκατομμύρια γραμματοσειρές για να επιλέξετε συνδυάζοντας αμέτρητα σχήματα (icons) μέσω CSS. Δεδομένου ότι το διαδίκτυο δεν δεσμεύεται πλέον από την HTML, αναμένεται ότι το μέλλον της τυπογραφίας θα είναι κυριολεκτικά μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό!

7) Ιστοσελίδες βασισμένες σε CMS

Το CMS ή ελληνιστή «Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου» καθιστά εύκολο για τους Web Designers και Web Developers να υλοποιήσουν ένα δικτυακό τόπο. Και το όφελος δεν είναι μόνο αυτό, αλλά το ότι υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από γραφιστικά πρότυπα (template) τα οποία είναι συμβατά σε σχεδόν όλες τις πλατφόρμες. Οι ειδικοί υποθέτουν ότι η ανάπτυξη των ιστοσελίδων με τη χρήση CMS θα διευρυνθεί στα επόμενα χρόνια.

Στο επόμενο project λοιπόν που θα υλοποιήσετε προσέξτε αυτές τις τάσεις σχεδιασμού ιστοσελίδων οι οποίες ήδη εμπνέουν τις νέες ιστοσελίδες του 2014!

Ράλλιος Σωτήρης

Oνομάζομαι Ράλλιος Σωτήρης, είμαι απόφοιτος Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Η ενασχόληση μου με το web design ξεκίνησε κάπου στο Λύκειο και κατόπιν έγινε συνήθεια μου!

Ιστότοπος: www.4step.gr E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή