Menu

Πώς να Αυξήσετε Κατακόρυφα το Οργανικό σας Traffic μέσα σε Λίγες Ώρες με το Google Search Console

Ναι, δεν πρόκειται απλά για ένα πηχιαίο τίτλο που αποσκοπεί στο να σας πείσει να κάνετε click. Πρόκειται για μία SEO τεχνική στην οποία χρησιμοποιούμε τα data από το GoogleSearchConsole και η οποία εφαρμοζόμενη σε κλίμακα εκτοξεύει το οργανικό traffic της ιστοσελίδας σας μέσα σε λίγες ώρες.

Και ένα απαραίτητο disclaimer πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση της. Καμία SEO τεχνική δεν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα από μόνη της. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και δουλειά τα οποία συνδυαζόμενα με αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω εγγυώνται αποτελέσματα που θα σας κάνουν να... τρίβετε τα μάτια σας!

Ας ξεκινήσουμε...

Google Search Console (GSC) Set Up

First thing first… Απαραίτητη προϋπόθεση πριν ξεκινήσετε είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε προσθέσει το site σας στο Google Search Console και το έχετε κάνει verify. Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, δείτε εδώ τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Στην περίπτωση αυτή δυστυχώς θα πρέπει να κάνετε υπομονή μερικές εβδομάδες ώστε να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα δεδομένα στα οποία θα στηρίξετε τις αποφάσεις σας στη συνέχεια.

Πώς να Εντοπίσετε τα Κατάλληλα Opportunities

Και τώρα που έχετε πλέον κάνει verify την ιστοσελίδα σας και τα δεδομένα σας περιμένουν, συνδεθείτε στο GSC και επιλέξτε την ιστοσελίδα σας από τη λίστα των διαθέσιμων properties. Αν έχετε μόνο ένα website, απλά επιλέξτε το κάνοντας click πάνω σε αυτό.

Στη σελίδα που θα ανοίξει, επιλέξτε τα ακόλουθα (όπως φαίνονται και στην εικόνα 1 που ακολουθεί):

search console1

Στην αριστερή μεριά της οθόνης πατήστε πάνω στο “Search Traffic” και επιλέξτε “Search Analytics“.

Στη συνέχεια επιλέξτε (tick the boxes), “Clicks“, “Impressions“, “CTR” & “Positionόπου:

  • Clicks είναι ο αριθμός των επισκέψεων ανά keyword, σελίδα, χώρα, συσκευή κοκ
  • Impressions είναι πόσες φορές εμφανίζονται αποτελέσματα από την ιστοσελίδα σας στη Google ανεξάρτητα από αν κάποιος έκανε click ή όχι
  • CTR (ClickThroughRate) είναι το ποσοστό των impressions που μετατράπηκαν σε clicks (υπολογίζεται με απλή διαίρεση impressions/clicks) και τέλος
  • Position είναι η μέση θέση εμφάνισης στη Google για το συγκεκριμένο keyword, σελίδα, χώρα, συσκευή κοκ.

Ακολούθως φιλτράρετε τα αποτελέσματα με βάση τις σελίδες (“Pages“).

Επιλέξτε στο “Dates” ως ιστορικότητα τις 90 ημέρες (που είναι και το μεγαλύτερο διάστημα δυστυχώς για το οποίο μας παρέχει η Google δεδομένα).

Και τέλος φιλτράρετε τα αποτελέσματα με βάση των αριθμό των impressions κάνοντας απλά click πάνω στη στήλη “Impressions“.

Σκοπός σας είναι να εντοπίσετε σελίδες οι οποίες λαμβάνουν πολλά impressions, βρίσκονται αρκετά υψηλά στην κατάταξη (πρώτη ή δεύτερη σελίδα της Google) αλλά λαμβάνουν λίγα clicks οπότε και το CTR είναι χαμηλό.

Με τη λογική αυτή θα εξετάσουμε το δεύτερο αποτέλεσμα το οποίο στο διάστημα των τελευταίων 90 ημερών έχει αρκετά impressions (11.158), εμφανίζεται κατά μέσο όρο στη τελευταία θέση της πρώτης σελίδας της Google (9.6) αλλά έχει λάβει μόνο 16 clicks με το πολύ χαμηλό CTR του 0.14%.

Επιλέγουμε λοιπόν το δεύτερο αποτέλεσμα το οποίο στην περίπτωση αυτή είναι ένας ηλεκτρικός μύλος άλεσης αλατιού / πιπεριού. Στη νέα οθόνη που ανοίγει, έχουμε πλέον δεδομένα μόνο για το εν λόγω προϊόν (ένδειξη 1 στην εικόνα 2).

search console2

Επιλέγουμε “Queries” (ένδειξη 2 στην εικόνα 2) ώστε να αποκτήσουμε πρόσβαση στα keywords που κάνουν trigger το δικό μας προϊόν στα οργανικά αποτελέσματα της Google.

Τέλος, όπως και πριν, φιλτράρουμε τα αποτελέσματα με βάση τον αριθμό των impressions (ένδειξη 3 στην εικόνα 2).

Από εδώ και πέρα τα πράγματα γίνονται ευκολότερα. Φροντίζουμε να εντάξουμε όλα αυτά τα keywords μέσα στο περιεχόμενο μας εμπλουτίζοντας το με νέες παραγράφους και ακολουθώντας τα best practices για on-page SEO. Περισσότερα για το πώς θα το καταφέρετε αυτό μπορείτε να βρείτε σε αυτό εδώ τον SEO οδηγό για αρχαρίους.

Για παράδειγμα βλέπουμε ότι για το keyword “electric pepper mill” έχει λάβει μόνο 1 click αλλά έχει εμφανιστεί 1443 φορές (impressions) με μέση θέση εμφάνισης 7.9. Ελέγχουμε αν αυτό το keyword εμφανίζεται επαρκώς στο περιεχόμενο μας, αν αποτελεί main keyword φροντίζουμε να το συμπεριλάβουμε στο title tag, meta description, heading tags κοκ αλλά και να κάνουμε link από άλλες εσωτερικές ιστοσελίδες (internal linking) ή άλλα websites (link building) χρησιμοποιώντας ως anchor text το ίδιο αυτό keyword.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία σε όλες μας τις σελίδες ή τουλάχιστον σε αυτές που μας ενδιαφέρουν να προσελκύσουν traffic. Επανερχόμαστε κάθε 2-3 μήνες και με βάση τα νέα δεδομένα στο Google Search Console επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία από την αρχή.

Σημαντικά Tips για Καλύτερα Αποτελέσματα

TIP 1: Προκειμένου να ενημερωθεί η Google για τις αλλαγές που πραγματοποιείτε σε κάθε ένα από τα URLs το συντομότερο δυνατό πρέπει να πάτε στο Google Search Console και να ζητήσετε νέα ευρετηρίαση των URLs. Απότηναριστερήστήλη (sidebar) επιλέγουμεCrawl >> Fetch as Google >> Request Indexing. Με το τρόπο αυτό και ανάλογα με το πόσο authoritative είναι το website σας, η ανανεωμένη σελίδα σας θα ευρετηριστεί σε ελάχιστο χρόνο (από μερικά δευτερόλεπτα έως λίγες ώρες).

TIP 2: Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, με αυτή τη τεχνική εντοπίζουμε keywords για τα οποία ναι μεν παίρνουμε impressions (ενδεχομένως και clicks) αλλά δεν έχουμε σχετικό περιεχόμενο στην ιστοσελίδα μας. Η αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε περιεχόμενο ανώτερο ποιοτικά και ποσοτικά του ανταγωνισμού ακολουθώντας την Skyscraper τεχνική του BrianDean.

Επίλογος

Το SEO δεν είναι εύκολο και δεδομένου των 200+ παραγόντων κατάταξης που λαμβάνει υπόψιν της η Google αποτελεί κάτι παραπάνω από fulltime απασχόληση αν θελήσετε να κάνετε SEO μόνοι σας.

Ακολουθώντας όμως την παραπάνω τεχνική μπορείτε να δείτε κάποια γρήγορα και σημαντικά αποτελέσματα. Η κλίμακα στην οποία θα την εφαρμόσετε δε, κρίνει και το ποσοστό της αύξησης του οργανικού traffic που θα επιτύχετε.

Τώρα ο λόγος σε εσάς... Εφαρμόσατε τη τεχνική που μόλις αναλύσαμε και ποια τα αποτελέσματα της;

Αν όχι, μην χάνετε άλλο χρόνο... ξεκινήστε σήμερα κιόλας.

Καρβουνόπουλος Παντελής

Ονομάζομαι Παντελής Καρβουνόπουλος και ασχολούμε με το internet από τα 14. Στα 17-18 ξεκίνησα να ασχολούμαι με το να δημιουργώ και να προωθώ ιστοσελίδες. 

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή