Menu
Καρβουνόπουλος Παντελής

Καρβουνόπουλος Παντελής

Ονομάζομαι Παντελής Καρβουνόπουλος και ασχολούμε με το internet από τα 14. Στα 17-18 ξεκίνησα να ασχολούμαι με το να δημιουργώ και να προωθώ ιστοσελίδες. 

URL Ιστότοπου:

Πώς να Αυξήσετε Κατακόρυφα το Οργανικό σας Traffic μέσα σε Λίγες Ώρες με το Google Search Console

Ναι, δεν πρόκειται απλά για ένα πηχιαίο τίτλο που αποσκοπεί στο να σας πείσει να κάνετε click. Πρόκειται για μία SEO τεχνική στην οποία χρησιμοποιούμε τα data από το GoogleSearchConsole και η οποία εφαρμοζόμενη σε κλίμακα εκτοξεύει το οργανικό traffic της ιστοσελίδας σας μέσα σε λίγες ώρες.

Και ένα απαραίτητο disclaimer πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση της. Καμία SEO τεχνική δεν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα από μόνη της. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και δουλειά τα οποία συνδυαζόμενα με αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω εγγυώνται αποτελέσματα που θα σας κάνουν να... τρίβετε τα μάτια σας!

Ας ξεκινήσουμε...

Google Search Console (GSC) Set Up

First thing first… Απαραίτητη προϋπόθεση πριν ξεκινήσετε είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε προσθέσει το site σας στο Google Search Console και το έχετε κάνει verify. Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, δείτε εδώ τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Στην περίπτωση αυτή δυστυχώς θα πρέπει να κάνετε υπομονή μερικές εβδομάδες ώστε να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα δεδομένα στα οποία θα στηρίξετε τις αποφάσεις σας στη συνέχεια.

Πώς να Εντοπίσετε τα Κατάλληλα Opportunities

Και τώρα που έχετε πλέον κάνει verify την ιστοσελίδα σας και τα δεδομένα σας περιμένουν, συνδεθείτε στο GSC και επιλέξτε την ιστοσελίδα σας από τη λίστα των διαθέσιμων properties. Αν έχετε μόνο ένα website, απλά επιλέξτε το κάνοντας click πάνω σε αυτό.

Στη σελίδα που θα ανοίξει, επιλέξτε τα ακόλουθα (όπως φαίνονται και στην εικόνα 1 που ακολουθεί):

search console1

Στην αριστερή μεριά της οθόνης πατήστε πάνω στο “Search Traffic” και επιλέξτε “Search Analytics“.

Στη συνέχεια επιλέξτε (tick the boxes), “Clicks“, “Impressions“, “CTR” & “Positionόπου:

  • Clicks είναι ο αριθμός των επισκέψεων ανά keyword, σελίδα, χώρα, συσκευή κοκ
  • Impressions είναι πόσες φορές εμφανίζονται αποτελέσματα από την ιστοσελίδα σας στη Google ανεξάρτητα από αν κάποιος έκανε click ή όχι
  • CTR (ClickThroughRate) είναι το ποσοστό των impressions που μετατράπηκαν σε clicks (υπολογίζεται με απλή διαίρεση impressions/clicks) και τέλος
  • Position είναι η μέση θέση εμφάνισης στη Google για το συγκεκριμένο keyword, σελίδα, χώρα, συσκευή κοκ.

Ακολούθως φιλτράρετε τα αποτελέσματα με βάση τις σελίδες (“Pages“).

Επιλέξτε στο “Dates” ως ιστορικότητα τις 90 ημέρες (που είναι και το μεγαλύτερο διάστημα δυστυχώς για το οποίο μας παρέχει η Google δεδομένα).

Και τέλος φιλτράρετε τα αποτελέσματα με βάση των αριθμό των impressions κάνοντας απλά click πάνω στη στήλη “Impressions“.

Σκοπός σας είναι να εντοπίσετε σελίδες οι οποίες λαμβάνουν πολλά impressions, βρίσκονται αρκετά υψηλά στην κατάταξη (πρώτη ή δεύτερη σελίδα της Google) αλλά λαμβάνουν λίγα clicks οπότε και το CTR είναι χαμηλό.

Με τη λογική αυτή θα εξετάσουμε το δεύτερο αποτέλεσμα το οποίο στο διάστημα των τελευταίων 90 ημερών έχει αρκετά impressions (11.158), εμφανίζεται κατά μέσο όρο στη τελευταία θέση της πρώτης σελίδας της Google (9.6) αλλά έχει λάβει μόνο 16 clicks με το πολύ χαμηλό CTR του 0.14%.

Επιλέγουμε λοιπόν το δεύτερο αποτέλεσμα το οποίο στην περίπτωση αυτή είναι ένας ηλεκτρικός μύλος άλεσης αλατιού / πιπεριού. Στη νέα οθόνη που ανοίγει, έχουμε πλέον δεδομένα μόνο για το εν λόγω προϊόν (ένδειξη 1 στην εικόνα 2).

search console2

Επιλέγουμε “Queries” (ένδειξη 2 στην εικόνα 2) ώστε να αποκτήσουμε πρόσβαση στα keywords που κάνουν trigger το δικό μας προϊόν στα οργανικά αποτελέσματα της Google.

Τέλος, όπως και πριν, φιλτράρουμε τα αποτελέσματα με βάση τον αριθμό των impressions (ένδειξη 3 στην εικόνα 2).

Από εδώ και πέρα τα πράγματα γίνονται ευκολότερα. Φροντίζουμε να εντάξουμε όλα αυτά τα keywords μέσα στο περιεχόμενο μας εμπλουτίζοντας το με νέες παραγράφους και ακολουθώντας τα best practices για on-page SEO. Περισσότερα για το πώς θα το καταφέρετε αυτό μπορείτε να βρείτε σε αυτό εδώ τον SEO οδηγό για αρχαρίους.

Για παράδειγμα βλέπουμε ότι για το keyword “electric pepper mill” έχει λάβει μόνο 1 click αλλά έχει εμφανιστεί 1443 φορές (impressions) με μέση θέση εμφάνισης 7.9. Ελέγχουμε αν αυτό το keyword εμφανίζεται επαρκώς στο περιεχόμενο μας, αν αποτελεί main keyword φροντίζουμε να το συμπεριλάβουμε στο title tag, meta description, heading tags κοκ αλλά και να κάνουμε link από άλλες εσωτερικές ιστοσελίδες (internal linking) ή άλλα websites (link building) χρησιμοποιώντας ως anchor text το ίδιο αυτό keyword.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία σε όλες μας τις σελίδες ή τουλάχιστον σε αυτές που μας ενδιαφέρουν να προσελκύσουν traffic. Επανερχόμαστε κάθε 2-3 μήνες και με βάση τα νέα δεδομένα στο Google Search Console επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία από την αρχή.

Σημαντικά Tips για Καλύτερα Αποτελέσματα

TIP 1: Προκειμένου να ενημερωθεί η Google για τις αλλαγές που πραγματοποιείτε σε κάθε ένα από τα URLs το συντομότερο δυνατό πρέπει να πάτε στο Google Search Console και να ζητήσετε νέα ευρετηρίαση των URLs. Απότηναριστερήστήλη (sidebar) επιλέγουμεCrawl >> Fetch as Google >> Request Indexing. Με το τρόπο αυτό και ανάλογα με το πόσο authoritative είναι το website σας, η ανανεωμένη σελίδα σας θα ευρετηριστεί σε ελάχιστο χρόνο (από μερικά δευτερόλεπτα έως λίγες ώρες).

TIP 2: Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, με αυτή τη τεχνική εντοπίζουμε keywords για τα οποία ναι μεν παίρνουμε impressions (ενδεχομένως και clicks) αλλά δεν έχουμε σχετικό περιεχόμενο στην ιστοσελίδα μας. Η αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε περιεχόμενο ανώτερο ποιοτικά και ποσοτικά του ανταγωνισμού ακολουθώντας την Skyscraper τεχνική του BrianDean.

Επίλογος

Το SEO δεν είναι εύκολο και δεδομένου των 200+ παραγόντων κατάταξης που λαμβάνει υπόψιν της η Google αποτελεί κάτι παραπάνω από fulltime απασχόληση αν θελήσετε να κάνετε SEO μόνοι σας.

Ακολουθώντας όμως την παραπάνω τεχνική μπορείτε να δείτε κάποια γρήγορα και σημαντικά αποτελέσματα. Η κλίμακα στην οποία θα την εφαρμόσετε δε, κρίνει και το ποσοστό της αύξησης του οργανικού traffic που θα επιτύχετε.

Τώρα ο λόγος σε εσάς... Εφαρμόσατε τη τεχνική που μόλις αναλύσαμε και ποια τα αποτελέσματα της;

Αν όχι, μην χάνετε άλλο χρόνο... ξεκινήστε σήμερα κιόλας.

3 τρόπο για να δημιουργείτε περιεχόμενο χωρίς blog

Δεν είναι μυστικό πια το ότι ένα καλογραμμένο, χρήσιμο και πληροφοριακό περιεχόμενο βοηθά στην κατάταξη της σελίδας, ειδικά όταν αυτό γίνεται share από τα socia lmedia. Για να μην …παρεξηγηθούμε, η δημιουργία ενός blog είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για νέο περιεχόμενο. Όμως πολλές φορές, δεν είναι εφικτό να υπάρχει αυτό το κομμάτι στην ιστοσελίδα. Ίσως μερικές φορές να μην δημιουργείτε ένα blog γιατί δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να το συντηρήσετε με άρθρα.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα δούμε άλλους τρόπους για έξτρα περιεχόμενο σε μία ιστοσελίδα. Δείτε μερικές ιδέες:

Σελίδα συχνών ερωτήσεων

Δημιουργώντας ένα μενού FAQ δεν βοηθάτε μόνο τους επισκέπτες σας απαντώντας σε ερωτήσεις που ήδη έχουν, αλλά μπορείτε να βοηθήσετε και την μηχανή αναζήτησης να σας κατατάξει ψηλά για μία από αυτές τις ερωτήσεις. Συχνά στο Google κάνουμε πραγματικές ερωτήσεις. Για παράδειγμα ίσως αναζητήσουμε: Πόσο κοστίζει μία ιστοσελίδα;

Το κοινό σας το ξέρετε καλύτερα από τον καθένα. Αν λοιπόν απαντήσετε στις ερωτήσεις που πιθανόν να έχει το κοινό σας, τότε αυτή η απάντηση μπορεί να καταταχθεί ψηλά στις μηχανές αναζήτησης.

Πλούσιες περιγραφές υπηρεσιών/προϊόντων

Προσφέρετε μία πληθώρα προϊόντων ή υπηρεσιών; Αν ναι είναι καιρός να τις «αναλύσετε» στους πελάτες σας. Αν για παράδειγμα, ασχολείστε με τις ανακαινίσεις, μην αρκεστείτε στο να αναφέρετε κάπως έτσι: “Η εταιρία μας αναλαμβάνει την ανακαίνιση του χώρου σας”.

Θα ήταν πολύ καλύτερο να αναλύσετε πλήρως την υπηρεσία σας. Δώστε στους επισκέπτες να καταλάβουν πια διαδικασία ακολουθείτε, τι προϊόντα χρησιμοποιείτε, πως κοστολογείτε το κάθε τι κ.ο.κ. Αν είστε αναλυτικοί με την υπηρεσία σας, τότε υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να καταταχθείτε ψηλότερα από ανταγωνιστές που είναι επιγραμματικοί με τις περιγραφές τους.

Βιογραφικό ή Εταιρικό προφίλ

Αυτό είναι ένα κομμάτι της ιστοσελίδας σας που το παραμελείτε. Οι περισσότεροι γράφουν μία ή δύο σειρές του ποιοι είναι, και προχωράνε παρακάτω. Αυτό είναι λάθος. Όταν ένας επισκέπτης θέλει να επιλέξει κάποιον για να αγοράσει μία  υπηρεσία ή ένα προϊόν, θέλει να ξέρει ότι έχει να κάνει με σωστό επαγγελματία.

Να είστε αναλυτικοί με την εταιρία σας αλλά και με τις δικές σας ικανότητες. Αν είναι εφικτό δείξτε το πλούσιο βιογραφικό σημείωμα σας (αφαιρώντας ίσως ευαίσθητες πληροφορίες). Με αυτόν τον τρόπο, θα ελκύσετε ακόμα περισσότερο τους επισκέπτες, και κατ’ επέκταση τις μηχανές αναζήτησης.

Κλείνοντας…

Είδαμε τρόπους εμπλουτισμού του περιεχομένου της ιστοσελίδας σας. Αυτοί οι τρόποι μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα και αν «τρέχετε» ένα blog. Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα ενθαρρύναμε τους πελάτες μας να δημιουργούν άρθρα κάθε εβδομάδα, αφού έχουμε εμπλουτίσει τα προαναφερθέντα στοιχεία της σελίδας. Όλο αυτό το πρόσθετο περιεχόμενο, μπορεί σε πολλούς να φαίνεται ανούσιο. Στην πραγματικότητα όμως, οι ιστοσελίδες που αρθρογραφούν συχνά, έχουν περισσότερες επισκέψεις. Αυτές οι επισκέψεις, πολλές φορές, μετατρέπονται σε πελάτες.

Να είστε δημιουργικοί με το περιεχόμενό σας και να το ανανεώνεται συχνά. Αν οι επισκέπτες το βρίσκουν χρήσιμο, οι μηχανές αναζήτησης θα το αναδείξουν στα αποτελέσματα. 

Πώς να κάνω το eshop μου καλύτερο για το Google;

Είστε ένας ιδιοκτήτης ηλεκτρονικού καταστήματος ή θέλετε να δημιουργήσετε ένα; Για όλους μας πλέον παίζει ρόλο –μεταξύ άλλων- το πώς θα μας «δει» η μηχανή αναζήτησης της Google. Ελπίζουμε για επισκέπτες, και κατ’ επέκταση πελάτες, από εκεί. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει το ηλεκτρονικό μας κατάστημα να διαθέτει κάποια πράγματα που θα το κάνουν πιο «θελκτικό» για την Google.

Οι παράγοντες κατάταξης για μία ιστοσελίδα, σε μία συγκεκριμένη φράση κλειδί, είναι πάρα πολλοί. Και δυσκολεύει ιδιαίτερα η όλη διαδικασία, όταν μιλάμε για ένα eshop, το οποίο πρακτικά δεν μπορεί να έχει ή να δημιουργεί ποιοτικό περιεχόμενο. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν;

Δημιουργούμε ένα blog

blogging

Γιατί; Διότι η μηχανή αγαπάει να βλέπει περιεχόμενο. Ποιοτικό, πρωτογενές περιεχόμενο. Σε αυτό το blog μέσα στο ecommerce site μας, δημοσιεύουμε χρήσιμες πληροφορίες που σχετίζονται με το αντικείμενο του eshop μας. Αν για παράδειγμα έχουμε ένα κατάστημα που πουλά προϊόντα κινητής τηλεφωνίας, στο blog μπορούμε να δημοσιεύουμε reviews για νέα μοντέλα κινητών ή να επιλύουμε κοινά προβλήματα που ανακύπτουν σε χρήστες.

Αφού έχουμε ένα άρθρο, μπορούμε να το συνδέσουμε με ένα προϊόν του καταστήματος, ώστε ο χρήστης να πλοηγηθεί προς το αντικείμενο που θα θέλαμε να προωθήσουμε. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι τα καταστήματα που διατηρούν και αρθρογραφούν συχνά στο ιστολόγιό τους, έχουν 60-70% περισσότερες πωλήσεις από αυτά που δεν ασχολούνται με το blogging.

Χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας φωτογραφίες

Ακόμα ένα σημαντικό κομμάτι του eshop είναι οι φωτογραφίες των προϊόντων. Αυτό βέβαια δεν έχει να κάνει άμεσα με το Google, αλλά έχει να κάνει κυρίως με την «εμπειρία» του χρήστη στο eshop μας. Επιλέγουμε λοιπόν υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες, όσο το δυνατόν πιο λεπτομερείς. Αν είναι εφικτό, δείχνουμε το προϊόν «εν δράση». Αν για παράδειγμα είναι ένα ρούχο, καλό θα ήταν να φαίνεται πως στέκεται επάνω σε ένα μοντέλο. Με αυτόν τον τρόπο, δείχνουμε στον πελάτη μας πως θα είναι το προϊόν στην πράξη. Να θυμάστε: ευχαριστημένοι επισκέπτες = ευχαριστημένη μηχανή αναζήτησης.

Δημιουργούμε αναλυτικές περιγραφές

Πόσες φορές σας έχει τύχει να βλέπετε ένα προϊόν, να σας αρέσει εμφανισιακά αλλά να είναι ελλιπείς ή περιγραφή του; Θέλετε πληροφορίες για αυτό, ανάλογα πάντα με το είδος του αντικειμένου. Ένα «φτωχό» από άποψη περιγραφών προϊόν είναι δύσκολο να καταταχθεί ψηλά στις μηχανές αναζήτησης.

Γράφουμε λοιπόν αναλυτικές περιγραφές που δίνουν απαντήσεις σε τυχόν ερωτήσεις του επισκέπτη. Αυτές οι περιγραφές φαίνονται και στην μηχανή αναζήτησης.

Ταχύτητα φόρτωσης

test website speed pagespeed

Πολύ σημαντικό –και για την εμπειρία του χρήστη- είναι επίσης το πόσο γρήγορα θα «ανοίξει» η σελίδα. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι: κατ’ αρχήν δεν κατατάσσονται ψηλά σελίδες που αργούν να φορτώσουν. Έχουν χαμηλότερες θέσεις σε σχέση με τις πιο γρήγορες.

Δεύτερον, οι μελέτες λένε επίσης ότι οι χρήστες δεν περιμένουν περισσότερα από 5’’ για να δουν αυτό το πάτησαν να ανοίξει. Μην ξεχνάτε ότι το επόμενο κατάστημα, είναι δύο κλικ μακριά. Δείτε αυτό το εργαλείο της Google και κάντε μία ανάλυση του πόσο γρήγορο είναι το eshop σας.

Αυτή η λίστα με το πώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερο το ηλεκτρονικό μας κατάστημα στα μάτια της Google θα μπορούσε να είναι σχεδόν ατελείωτη. Όμως σε αυτό το άρθρο αναφέραμε τα βασικά κομμάτια που κάνουν ένα eshop να κατατάσσεται υψηλότερα από κάποιο άλλο. Θα συνεχίσουμε αυτήν την λίστα σε κάποιο επόμενο άρθρο. Stay in touch!

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS