Menu
Αλέξανδρος Ίτσιος

Αλέξανδρος Ίτσιος

Ονομάζομαι Αλέξανδρος Ίτσιος και είμαι ο ιδρυτής της κοινότητας του ifeed. Σκοπός μου είναι να δείξω στον αρχάριο internet marketer, καθώς επίσης και τον επιχειρηματία που μόλις μπήκε στον χώρο του internet, πως να φτιάξει μια επικερδή διαδικτυακή επιχείρηση.

URL Ιστότοπου:

Κύριες διαφορές μεταξύ Facebook και Twitter Marketing

Όσες νέες και διαδραστικές πλατφόρμες και αν δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, το Facebook και το Twitter είναι ακόμη –και θα συνεχίσουν να είναι- πρωταθλητές στο social media marketing. Και το Twitter, αλλά και το Facebook έχουν βοηθήσει τις επιχειρήσεις να φτάσουν σε νέα ύψη δημοφιλίας και branding. Παρόλα αυτά, μία ερώτηση που μπορεί να έρχεται στο μυαλό μας είναι, χρειαζόμαστε στα αλήθεια και τα δύο;

Σε περίπτωση λοιπόν που σας ενδιαφέρει να βγάλετε χρήματα από το internet, τότε η απάντηση είναι φυσικά ΝΑΙ.

Ο κύριος λόγος, είναι επειδή το Facebook και το Twitter λειτουργούν διαφορετικά. Πρέπει ήδη να έχετε καταλάβει μία από τις κύριες διαφορές που έχουν, το ότι το Facebook είναι ένα περιεκτικό, ολοκληρωμένο social media website, ενώ το twitter δίνει περισσότερη έμφαση στο microblogging. Όταν έχουμε να κάνουμε με marketing παρόλα αυτά, αυτές οι διαφορές έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Αυτές οι διαφορές επιτρέπουν τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν και τις δύο πλατφόρμες, προκειμένου να στοχεύσουν ένα πιο ευρύ κοινό και να φτάσουν στην κορυφή του marketing.

Πρέπει ήδη να είστε ενήμερος ότι ο αριθμός των ενεργών χρηστών στο Twitter είναι στην ουσία ο μισός από αυτός που είναι στο Facebook. Ουσιαστικά μιλάμε για 1 δισεκατομμύριο σε αντίθεση με 500 εκατομμύρια. Η διαφορά φαίνεται ξεκάθαρη λοιπόν σωστά;

Χρόνος και εύρος απόκρισης μηνυμάτων

Το Facebook μας δίνει ξεκάθαρα μία ευκαιρία για να επεκτείνουμε το μήνυμα μας σε ένα ευρύτερο κοινό, παρόλα αυτά ο χρόνος απόκρισης είναι πιο γρήγορος στο Twitter. Στην περίπτωση του Facebook, το μήνυμα σας μπορεί να φτάσει για παράδειγμα 200 ενδιαφερόμενους μέσα σε δύο μέρες. Το Twitter θα εξαπλωθεί σε χιλιάδες μέσα σε μερικές ώρες. Ανάλογα με την περίπτωση επομένως, περισσότεροι άνθρωποι θα κάνουν retweet ένα μήνυμα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση του Facebook, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Για αυτό το λόγο, ο χρόνος και η συχνότητα των δημοσιεύσεων είναι εξίσου σημαντικός στην κάθε πλατφόρμα. Λόγω αυτής της διαφοράς στον τρόπο που αποκρίνονται οι άνθρωποι, τα tweets τείνουν να έχουν μικρότερο χρόνο ζωής, σε σχέση με τις δημοσιεύσεις στο Facebook.

Σχέσεις των επιχειρήσεων

Ο λόγος που το Facebook έγινε τόσο διάσημο με τις επιχειρήσεις, αλλά και με τους πελάτες, είναι επειδή καταφέρνει να χτίζει σχέσεις με έναν μοναδικό τρόπο, ιδιαίτερα σε προσωπικό επίπεδο. Αν και είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να έχουν ένα επαγγελματικό προφίλ στο Facebook, οι ενδιαφερόμενοι θα περιμένουν να ενδιαφέρεστε και να απαντάτε σε προσωπικό επίπεδο. Με λίγα λόγια θα ήθελαν να τους προσεγγίσετε και να σας προσεγγίσουν περισσότερο σαν φίλο που ενδιαφέρεται για αυτά που τους ενδιαφέρουν. Για αυτό το λόγο, το Facebook σας δίνει τη δύναμη να αποκτήσετε περισσότερο έλεγχο και κατεύθυνση πάνω στη συζήτηση.

Από την άλλη, το Twitter έχει να κάνει περισσότερο με το χτίσιμο του Brand μιας εταιρείας. Οι δημοσιεύσεις επίσης, τείνουν να είναι περισσότερο σχετικές με το είδος της επιχείρησης σας. Για παράδειγμα, μία ανακοίνωση κάποια εταιρείας στο Twitter μπορεί να έχει μεγαλύτερο εύρος απ’ ότι στο Facebook. Με λίγα λόγια το Facebook Marketing έχει να κάνει με το πώς οι άνθρωποι βλέπουν εσάς, ενώ στο Twitter έχει να κάνει με το πώς θέλετε εσείς να παρουσιάζετε το brand σας.

Συζητήσεις και Αντιδράσεις

Και το Facebook και το Twitter είναι καταπληκτικά τα αποτελέσματα αλληλεπίδρασης μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά και τον εν δυνάμει πελατών σας και ουσιαστικά πρόκειται για το αντίθετο των τακτικών SEO και SEM. Παρόλα αυτά, ακόμη και σε αυτό το επίπεδο έχουν αρκετές διαφορές.

To Facebook έχει να κάνει κυρίως με το πώς θα ξεκινήσετε μία συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους και φυσικά αναζητάτε την απάντηση τους, καθώς επίσης και την έγκριση. Στο twitter ενδιαφερόμαστε περισσότερο για τις αντιδράσεις παρά για τις απαντήσεις. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, οι επιχειρήσεις συνήθως χρησιμοποιούν το Twitter για να κάνουν ανακοινώσεις. Οι ενδιαφερόμενοι από την άλλη, συνήθως χρησιμοποιούν το Twitter για να μοιραστούν την αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο Tweet.

Χρήση των Media

Παρότι το Twitter έχει ένα όριο τους 180 χαρακτήρες, απαιτείται ο ίδιος χρόνος και προσπάθεια όπως και στο Facebook. Λόγω της δυνατότητας να χρησιμοποιούμε κάθε είδους media στο facebook, οι επιχειρήσεις έχουν περισσότερη ελευθερία για να μοιραστούν αυτό ακριβώς που θέλουν. Δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνο το δικό τους προϊόν ή κάτι σχετιζόμενο με την εταιρεία. Με λίγα λόγια, προκειμένου οι επιχειρήσεις να πετύχουν υψηλότερα αποτελέσματα, συνήθως μοιράζουν εικόνες, βίντεο, ακόμη και άρθρα που μπορεί να ενδιαφέρουν το κοινό τους.

Στην περίπτωση του Twitter, οι φωτογραφίες πρέπει να είναι τόσο σχετικές προς την επιχείρηση σας όσο γίνεται. Μιας και δεν υπάρχει αρκετός χώρος, η εικόνα για παράδειγμα πρέπει να εξηγεί τα περισσότερα πράγματα από μόνη της και έτσι να παράγει αρκετά retweets.

Leads και Sales

Όπως και σε άλλες πτυχές του Internet Marketing (π.χ. email marketing, seo, sem, ppc ads κλπ), έτσι και το Facebook και Twitter Marketing έχουν ως κύριο στόχο να μετατρέψουν τους ενδιαφερόμενους σε πελάτες και έτσι να αποκτήσετε εισόδημα. Εδώ έρχεται το καυτό ερώτημα επομένως. Μπορούμε να πουλήσουμε απευθείας μέσα από αυτές τις πλατφόρμες; Στη περίπτωση του Facebook η απάντηση είναι ναι. Φυσικά, άλλες μέθοδοι όπως το SEO και το SEM έχουν αποδειχτεί πιο αποτελεσματικές, παρόλα αυτά το Facebook είναι και αυτό ένα μέρος στο οποίο κάποιος μπορεί να κάνει πωλήσεις.

Αντιθέτως, το Twitter έχει να κάνει κυρίως με call to action μηνύματα, τα οποία θα παρακινήσουν κάποιον να αυξήσουν το επίπεδο του ενδιαφέροντος. Έτσι θα αυξήσετε τα leads, τα οποία με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε πωλήσεις.

Καταλήγοντας

Όπως καταλάβαμε από τα παραπάνω, το Facebook και το Twitter marketing θα επηρεάσουν την επιχείρηση σας και θα αυξήσουν τα leads. Απλά πρέπει να έχετε υπόψη σας όλες αυτές τις διαφορές πριν αποφασίσετε να προωθήσετε επαρκώς την επιχείρηση σας. Αν σας ενδιαφέρει φυσικά να μάθετε περισσότερα πράγματα για το internet marketing όπως το SEO, μπορείτε να κοιτάξετε και στο blog της εταιρικής μου ιστοσελίδας (seo projects) για περισσότερες χρήσιμες λεπτομέρειες.

Ανάλυση του συνδρόμου του απεριόριστου Web Hosting

Όταν κάνουμε μια έρευνα αγοράς στο διαδίκτυο για να βρούμε μια εταιρεία web hosting που θα φιλοξενήσει την ιστοσελίδα μας θέλουμε να υπάρχει η επιλογή του απεριόριστου bandwidth με την διακατεχόμενη, μέσα μας, ελπίδα ότι η ιστοσελίδα μας θα σπάσει τα ρεκόρ επισκέψεων και θα γίνει ευρέως γνωστή. Μια τέτοια εξέλιξη, σίγουρα, απαιτεί και τα ανάλογα μέσα για να διατηρηθεί ή για να επιτευχθεί. Είναι ευνόητο ότι η επιλογή μιας εταιρείας free hosting ή κάποιας αρκετά φθηνής (στα επίπεδα του ενός δολαρίου και κάτω ανά μήνα) δεν είναι η κατάλληλη για να μας παρέχει βασικές υπηρεσίες, πόσο μάλλον unlimited bandwidth.

Οι εταιρείες web hosting είναι εμπορικές επιχειρήσεις όπως κάθε άλλου είδους επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος από τις πωλήσεις τους. Ο όρος “απεριόριστο” έχει εισαχθεί στην ζωή μας από αρκετές επιχειρήσεις που τον πλαισιώνουν μέσω κάποιας στρατηγικής Μάρκετινγκ που έχουν επιλέξει.
Για παράδειγμα μπορούμε να εκλάβουμε τις διαφημίσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που προσφέρουν απεριόριστη επικοινωνία στους συνδρομητές τους εντός του δικτύου τους. Σίγουρα θα έχετε ανακαλύψει ότι δεν είχατε ποτέ απεριόριστη επικοινωνία και όταν βρεθήκατε στην ανάγκη αυτή ο υπάλληλος της εταιρείας σας ενημέρωσε ότι υπάρχει πολιτική ορθής χρήσης. Όταν υπάρχουν σε μια υπηρεσία διαθέσιμοι όροι χρήσης τότε η διαδικασία νομιμοποιείται και το καθήκον του πελάτη είναι να βρει και να μελετήσει σωστά τους όρους. Η εκάστοτε εταιρεία δεν έχει σκοπό να εξαπατήσει τον πελάτη αλλά να τον προσελκύσει να αγοράσει τα προϊόντα της. Γνωρίζει καλά ότι απεριόριστο δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο πέρα από τις επιθυμίες μας. Σήμερα οδηγούμε ένα ακριβό αυτοκίνητο, αύριο θέλουμε ένα πιο ακριβό και ούτω κάθε εξής. Έτσι και στο web hosting ακούμε από την εταιρεία αυτό που θέλουμε να ακούσουμε: Unlimited bandwidth.

Θα πρέπει να είστε ρεαλιστές και να προστατέψετε την ιστοσελίδα σας ως επένδυση. Προτιμήστε να πληρώσετε μια εταιρεία που έχει “ψιλά” γράμματα, γεγονός που σημαίνει ότι έχει συντάξει όρους χρήσης και ο λόγος της είναι καθαρός χωρίς ιδιαίτερες πολυπλοκότητες, παρά να παρασυρθείτε από τις “σειρήνες” του “διαστημικού” web hosting που σας προσφέρουν κάποιοι. Έτσι θα γλιτώσετε πονοκεφάλους και ταλαιπωρία στο μέλλον και σαφώς χρήματα που θα χάνατε από τις πωλήσεις σας ή από το κόστος κακής επιλογής ενός server. Αρκετές εταιρείες αναμένουν να φτάσει η ιστοσελίδα σας στο απόγειο των επισκέψεων, όπου θα παρουσιαστούν και τεχνικά προβλήματα, και μετά να σας προσφέρουν κάποιον αρκετά ακριβό dedicated server. Επίσης, η μεταφορά αρχείων από έναν server σε έναν άλλον χρειάζεται προσοχή και είναι μια διαδικασία που απαιτεί κάποιες γνώσεις ενώ δεν είναι λίγες οι εταιρείες που για να παραχωρήσουν πολύ μεγάλο χώρο δημιουργούν προβλήματα ταχύτητας σε όλες τις ιστοσελίδες που μοιράζονται τον server.

Η λογική είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας για να επιλέξετε σωστά μια εταιρεία web hosting που θα την χαρακτηρίζει ο επαγγελματισμός. Το Unlimited webspace και bandwidth που διαφημίζουν πολλές εταιρείες να είστε σίγουροι ότι κατά κανόνα δεν ισχύει και πρόκειται για ένα τέχνασμα του Μάρκετινγκ που δελεάζει και στηρίζεται στην αρχέγονη επιθυμία του ανθρώπου να έχει τα πάντα απεριόριστα. Ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας το γνωρίζει καλά ανεξάρτητα αν ασχολείται με το ηλεκτρονικό επιχειρείν. Αν εσείς δεν ασχολείστε ερασιτεχνικά με το internet και έχετε μια ιστοσελίδα, αλλάξτε στρατόπεδο. Αν ασχολείστε ερασιτεχνικά, μην αφήσετε να σας ταλαιπωρούν κάποιοι επιτήδειοι και επιλέξετε το σωστό web hosting που καλύπτει τις ανάγκες της σελίδας σας.

Σε περίπτωση που θέλετε αξιόπιστη και ελληνική φιλοξενία ιστοσελίδων, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στα παρακάτω hosting πακέτα.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS